luni, 19 decembrie 2011

Paraul Insangerat - Rosia Montana.

Inainte de toate,daca ai rabdare sa citesti,citeste si apoi gandeste mult subiectul,fiindca indiferenta ucide si iti multumesc de pe acum,daca ai avut rabdarea.


Un subiect,pe care il tot vedem pe partea dreapta a paginii de Facebook,la tv in reclame inteligent puse pe sticla,in ziare cu texte politice in care te indeamna sa nu alegi gresit,cand,asta faci si inca multe alte surse din care pur si simplu,suntem bombardati de acest subiect cand ar fi trebuit demult,incheiat.

Fiind o localitate care dateaza chiar dinaintea Daciei lui Decebal,din acest loc,s-au extras de mii de ani metale pretioase,fiind una din cele mai intens exploatate,locuri de minerit din Europa de Est(care e mare daca nu stiati).
Dupa ce ca inainte chiar nu dadeau doi bani pe natura,fiind din plin,ca sa ma pronunt asa,acum doresc sa sustraga din nou din Rosia Montana,ungurii l-au numit asa din cauza raului care contine un amestec chimic care nu permite ca apa sa fie potabila si dandu-i si o culoare rosiatica.(zinc,fier etc,in cantitati prea mari)

Motivele sunt puse pe hartie,ar ajuta tara sa iasa putin la suprafata,am termina autostrazi,am face,am drege,nu cred si nu voi crede asta,apoi dupa aceasta neincredere,vine doza de patriotism,care nu ma poate lasa sa gandesc despre acest subiect in liniste,cand stiu ca strainii trag de la noi,iar noi nu ne alegem decat cu pamantul distrus,apoi sunt om care iubeste natura si desi nu sunt atat de meticulos cu fiecare ambalaj de gume,nu as taia paduri sau polua ape doar de dragul de a avea Regina din Narnia,aur la mana.
E un metal,cu valori stiintifice,cel putin asta vad eu,nu are nicio valoare ca si metal pretios,fiindca asta doresc ei pe tine sa crezi,cand sunt metale mult mai pretioase decat aurul,dar din cauza ca e atat de solicitat pe piata bijuteriilor si prostiei,inca se mai sapa dupa acest metal.

E pacat sa distrugem tara asta in ultimul hal,e pacat cand avem munti inalti si impaduriti iar noi ne batem joc pentru doua remorci de lemne,nu se pune niciun pui de copac inapoi,ci doar se taie,minele romanesti,sunt pe tehnica aia din Flintstone,sapa,pune arcada din lemn deasupra,de aia au murit atatia oameni,si daca nu mureau din cauza aia,mureau din cauza gazului inhalat,din cauza carbunelui si alte noxe de sunt in pamant(depinde de mina),la care sunt supusi decenii la rand.

Nu mai credeti minciuna din media,luati o masina pana acolo,vedeti cu ochii vostri cum e locul ala,duceti-va prin tara la fiecare mina si vedeti ce e acolo,faceti asta si apoi aveti dreptul sa ziceti "da" sau "nu",cantariti ce vi s-a oferit de la oamenii care promit,luati in seama pe termen lung alegerea asta,fiindca o data sapat,pamantul nu se mai pune la loc cum era si nici padurea,raul,fauna tot ecosistemul in sine.
Au mancat panza freatica,in Baia Mare,cu sapaturile lor,au ajuns 100.000 de metri cubi de apa amestecata cu cianura pana in Ungaria pe Tisa,sunt corporatii si investitori care se gandesc la binele lor,nu al vostru,nu fiti iobagi.
Pamantul intotdeauna in Romania,a fost fertil,a putut da roade la multe legume si fructe,raurile sunt exact cat trebuie in tara,munti avem,iesire la mare avem,Dunare avem,Delta avem...dar chiar ma intreb,mai avem asa ceva?...sau e cumparata Delta de nu stiu cine din China sau America,nu vreau sa ajungem indatorati pentru propriile noastre valori.
Tara a fost si inca mai poate fii,bogata,conteaza cum o valorifici,cum extragi,cianura otraveste pamantul si nu numai.Deja suntem groapa de gunoi a Europei,fiind anual depozitate deseuri toxice,sub niciun fel de semnatura oficiala sau depozitata cum trebuie.

Decizia nu s-a luat inca,nu trebuie lasati sa ia o astfel de decizie,fiindca binele Romaniei,nu consta in BANI,in hartii,ci prin munca agricola,prin exploatarea turismului prin foarte multe chestii care au putut fi alese dar nu s-au ales din cauza altor interese comune intre cei ce incheiau astfel de afaceri.

"E o linie subtire intre indiferenta si nesimtire!"...spune cineva drag mie,chiar asa e,una e sa fi indiferent,alta e sa fi nesimtit de nepasator.
Ma doar cum vad ca sunt pusi in fata camerei,oamenii de acolo,cerand sa aprobam ca sa aiba un trai mai bun,fiindca aici gresim noi,prin indiferenta si prin cei ce ne conduc,asa ca lor nu le pasa de tara cand toata tara i-a uitat de tot in acele locuri.

Discutia ar putea continua la nesfarsit...insa ce a trebuit subliniat,a fost subliniat,nu fi un om care vede viitorul in ziua de maine,ci fi omul care vede viitorul in anii ce or sa vina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu